Namn:
Plats: Landskrona, Skåne, Sweden

onsdag, januari 24, 2007

Miljökalkyl

Det talas så mycket om miljöförstöring och växthuseffekt. Prognoserna verkar långt ifrån positiva. Hur länge kan vi hålla på på det här viset? Kommer USA att ta de här problemen på allvar? Deras sätt att leva tycks vara heligt för dem. Och vad händer med Kina när de väl fått full snurr på maskinerna? Man vågar inte tänka på det. Hur kan vi själva bidra för att minska på utsläppen? Betyder det något vad Du och jag gör? Ordspråket säger många bäckar små gör en stor å.

I dag läste jag i bladet att SJ hade gjort en sk Miljökalkyl. Där har man räknat ut utsläpp för olika färdmedel såsom koldioxid, HC, kväveoxid och partiklar och sedan har man på något vis prissatt de olika utsläppen och på det sättet fått fram en miljökostnad.

Jag har gått in på SJs presentation och gjort en beräkning av miljökostnaderna för en tur och returresa mellan Malmö - Stockholm.

Resultaten är verkligen förvånade:

Miljökostnaden för tåg med X 2000 som drivs med förnybar el blir, hör och häpna, 1,3 öre. Det är praktiskt taget ingenting.
Motsvarande tal för buss som går på diesel blir 99:- SEK
D:o för bil blir 176:- SEK
Och d:o för flyg 300:- SEK

Vad kan vi nu dra för slutsats av det. SJ vill naturligvis framstå i så positiv dager som möjligt, men inte desto mindre kan man konstatera att det måste vara självklart att man väljer tåg om man vill värna om miljön. Ibland kanske det inte passar och då får man välja något annat. Flyget är värst, men att åka bil bidrar också rejält till att försämra miljön. Ja, nu återstår det bara att bevisa att vi är bättre än amerikanarna då det gäller att rucka på våra vanor. Lätt blir det inte, men jag tycker det är värt att ta sig en funderare!!!!