Namn:
Plats: Landskrona, Skåne, Sweden

söndag, december 31, 2006

Årets sista dag

Vi är ute och promenerar. Man märker att det närmar sig nyår, fast klockan är inte mer än två. Överallt smäller det. Knallskott som får en att hoppa till. Vi tycker det är så himla obehagligt. Häromdagen var det en dam, som fick en smällare i ansiktet och måste åka till Lund i ambulans. I Danmark är de mycket mer restriktiva, men i Sverige är de så himla rädda för att det skall skada integriteten. Barn kan kanske bli hämmade om de inte får smälla hejsan svejsan. Vem vet? Man tycker affärerna kunde låta bli att sälja. Men inte, för dem handlar det om pengar och det är långt viktigare än att en massa hundar lider och att vanliga människor tycker det är obehagligt och till och med farligt att gå ut. Men vem skall förbjuda det? Man kan ju alltid hoppas på det nya styret i stan.
Nåja, det händer trevliga saker också. Plötligt får jag syn på en flock sidensvansar, som slår ner i ett träd. Det blir årets första obs på denna art fast det är årets sista dag. Den skall "hängas in", som det heter på fågelskådarspråket, i min lista över sedda fåglar i Landskrona för 2006. Det är "microbirding "det handlar om, men det visste ni nog redan.
Ja, så har det gått ett helt år. Tiden bara rinner iväg. Vi har väl hunnit med en hel del. Lite resor. En vinresa till Franken i norra Bayern. Synnerligen lyckad. Vi har redan bokat in en ny till nästa år. Också en kulturresa till Rom. Mycket givande och ett bra komplement till mina studier i latin på medborgarskolan i Lund.
Årets händelse?? Ja, det utan tvekan bilresan till Pajala för att hälsa på vår gamla PV från 1961. Den resan innehåll så mycket mer än bara bilen. Sverige är ett underbart och vackert land, som vi tycker är väl värt att lära känna.
I stor sätt har vi varit vid god hälsa. Birgitta har återhämtat sig helt efter sin näthinnelossning med efterföljande starroperation. Det är ju så, att när man blir äldre är det väl alltid lite småkrämpor som plågar en, man får kissa lite oftare på nätterna, men är det inte värre skall man inte klaga. Man har kommit till den åldern, då hälsan är det allra viktigaste.
Inför det nya året skall ju man avlägga nyårslöfte. För min del blir det inte så mycket av den varan. Jag har tänkt att jag skall gå lite mer regelbundet till Fysiken, så att jag kommer i lite bättre form. Det är säkert bra för hälsan och välbefinnadet. I övrigt gäller att utnyttja dagen och året så gott det nu går.
När dagen väl har gått kommer den inte tillbaka. Har man slarvat bort den är det bara till att beklaga. Redan Horatius sa "carpe diem", fånga dagen, gör det bästa Du kan av dagen, och han fortsatte, om man översätter det till svenska: "och förlita dig så lite som möjligt på morgondagen". Jag skall försöka leva efter den modellen.
Tack för året som gått och så hoppas vi att nästa år blir lika bra.

2 Comments:

Blogger Christian Persson said...

Hej svejs
Nu mår vi lite bättre och väntar här med spänning på 2007 första inlägg på bloggen.
Ha det gott
Victoria

11:39 em  
Blogger SvenPersson said...

Det gläder mig. Hoppas ni är snart fit for fight.

11:42 em  

Skicka en kommentar

<< Home