Namn:
Plats: Landskrona, Skåne, Sweden

torsdag, januari 18, 2007

Yvonne visar rumpan!!

Jag har flera gånger kunnat konstatera att människan är ett märkligt djur.

I dag läste jag på en löpsedel att Yvonne visade rumpan.
Vad är det för konstigt med det?
Det visades en bild av en dansande dam som svänger och så syns en del av hennes stjärt. För mig verkar det helt befängt att det skulle kvalificera för en löpsedel, som visas i hela Sverige för att öka försäljningen av tidningen.

Tydligen får man inte göra så. Men baken det är ju bara en del av kroppen som Gud har skapat om man nu får tro bibeln. Skulle det vara något fel på det? Har Gud gjort ett dåligt jobb?
Ja, man kan verkligen förvåna sig hur bundna vi är av konventioner eller vad man nu skall kalla det.

Här i staden bor det gott om muslimer. Flickor får inte deltaga i simundervisningen därför att då blottar de sin kropp. De får inte visa sig i baddräkt. Det förbjuder föräldrarna och ytterst koranen. Vad är det fel på flickornas kroppar? Gud har ju skapat dem. Man förvånar sig hur olika vi människor ser på sådana saker. För oss är det inget vi över huvud tagit funderar över, men för dem är det livsviktigt. Det ordnas simning för muslimska kvinnor, som avskilt får simma med kläderna på. Ibland står vi långt ifrån varandra.

Vad är rätt och vad är fel? Var och en vill hålla på sitt. Religonens och traditionens makt är stor. Det är bara att konstatera.

Att gå omkring med bar överkropp anses ju inte speciellt passande här i västerlandet.
När jag jobbade i Afrika såg jag ofta kvinnorna gå med bar överkropp när de höll på och jobbade ute på fälten. För dem var det inget kontroversiellt. Ingen noterade det överhuvud tagit, förutom vi västerlänningar, som tyckte det var lite udda.

Omskärelsen är ju en företeelse som väckt en massa debatt i media och det med rätta. Jag har svårt att förstå att föräldrarna vill plåga sina barn på detta vis. Men trycket från omgivningen och traditionen är så stark att de inte vågar avvika. De är kanske själva övertygade att så måste det vara.

Judarna vill absolut inte äta griskött även om det är av bästa kvalité. Jag gissar att långt tillbaka i tiden åt man gris, fick trikiner och sen dog man. Ser man det från den vinkeln verkar det vettigt att förbjuda griskött. Men sedan är läget så låst, att man inte kan tänka sig börja äta gris igen, när trikinfaran väl är borta.

Det finns säkert många fler exempel som man kunde dra upp, men det här får räcka för denhär gången.
Vi människor är nog inte så fördomsfria som vi kanske själva tror.