Namn:
Plats: Landskrona, Skåne, Sweden

måndag, december 25, 2006

Vart är vi på väg?

Vi satt och tittade på Oldsbergs trevliga lördagsprogram "På spåret" med de återkommande frågorna "vart är vi på väg"?

Man kan fördjupa frågan litet och tänka på hela vårt klot. Vart är vi på väg?

Sonen Stefan sa: Du känner väl till hur det gick för befolkningen på Påskön? Jag var dåligt uppdaterad, men beslöt att se efter vad som hänt. Det är nämligen så att man under de senaste åren tror sig ha löst gåtan med Påskön. Den invaderades på 900-talet. Ön var skogsbevuxen. Folk började bygga hus och båtar. Befolkningen växte. Det bildades tolv klaner som sinsemellan konkurrerade om tillgångarna och försökte överglänsa varandra med allt större statyer. Den lokala djurfaunan jagades och utrotades så småningom. Döda brändes på stora bål. Mat hämtades från havet. Folk levde gott, väldigt gott, men det blev successivt allt sämre. Så småningom hade man avverkat all skog. Hade ingenting att bygga nya båtar med. De gamla blev allt sämre. Man kunde inte fiska längre. På ön fanns ingen mat, inget bränsle. Försent började man inse vidden av sitt handlande. Allt började bli koatiskt. Genom sitt sätt att leva hade de grävt sin egen grav.

Det var Påskön det. Men är vi inte inne på samma väg. Parallellerna mellan Påskön och vår egen moderna värld är slående. Men jordklotet är mycket större. Därför kan man blunda mycket längre, innan man blir tvungen att erkänna, att vi är inne på fel väg. Det är jul nu, men vi har ingen snö. Är det ett resultat av växthuseffekten? Vad vet jag, men varför skulle det inte kunna vara det?? Jag tycker att västvärlden skulle ta lite allvarligare på de här problemen. I Venezuela kostar besinen 30 öre litern. Vilka signaler ger det? Det är bara att fläska på.

När jag bodde i Etiopien var det marknad två gånger i veckan. Man såg folk komma vandrandes över slätterna. De som hade gods att sälja hade lastat det på hästar och åsnor. En och annan bil syntes till, men många var de inte. Har ni varit på Kiviks marknad??? Tala om bilar!!! Det är kanske det vi kallar utveckling, men till vilket pris.

Problemet är svårt. Vår välfärd vill vi inte mista. Men är vi beredda att göra de avkall som behövs för att få behålla den?? Det verkar inte så. Homo sapiens betyder den tänkande människan. Det skadade inte att den tänkte efter om vi är inne på rätt väg.