Namn:
Plats: Landskrona, Skåne, Sweden

torsdag, februari 15, 2007

Att koka kaffe

När det blir lite körigt brukar vi gå ut och äta dagens rätt. Det händer väl inte så ofta. Samtidigt som det underlättar i bråda stunder blir det lite omväxling i tillvaron. Oftast går vi till stadens kinarestaurang. Det brukar vara väldigt gott. I dagens rätt ingår även kaffe. Men det dricker vi nästan aldrig. Orsaken är att det nästan alltid är fisljummet och inte sällan smakar lite beskt och räligt.

Vad beror det på?

Enligt min mening beror det på att de sk kaffekokarna är så förbaskat dåliga. Det absulut viktigaste när man kokar kaffe är att vattnet blir så hett att smakämnena i kaffet löses ut ordentligt och man får den fulla arom som man eftersträvar. Det har gjorts tester på detta och det har visats att de allra flesta kaffekokare värmer upp vattnet för dåligt med dåligt drickkaffe som följd.
Det verkar så att de allra flesta sväjler detta och fortsätter att laga och dricka sitt dåliga och fisljummiga kaffe. Många tror nog att kaffe skall smaka på det detta vis.

För två år sedan var vi i Jokkmokk för att besöka Jokkmokks anrika marknad. Vi bodde hos en familj som vi kände sedan vår tid där på 60-talet. De bjöd på kaffe som smakade guddomligt. Hur får ni kaffet så gott, frågade vi? Vi har en perkolator. Vadå perkolator? Jo, det är en speciell typ av kaffekokare som värmer upp vattnet till kokpunkten och sedan får vattnet rinna genom kaffet.
Vi blev heltända. Perkolator låter kanske lite konstigt, men ordet kommer från det klassiska latinet. Verbet percolare betyder genomsila och lägger man sedan till suffixet eller ändelsen -tor till stammen får man ett ord som utför handlingen vilket blir perkolator, som då betyder genomsilare eller en genomsilningsapparat.
I en perkolator använder man inte bryggkaffe utan kokkaffe eller sk grovmalet kaffe. Enbart bryggkaffe ger lätt lite sump i kaffet och det vill man ju inte ha. Efter ett tips som vi fick använder vi nu 3/4 grovmalet- och 1/4 bryggmalet kaffe. Det tycker vi är toppen.

När vi kom till Landskrona kollade vi om det gick att köpa en perkolator här nere i söderns nejder. Jodå, vi hittade en på Home och köpte den direkt och det har sedan blivit vår melodi. Vi är jättenöjda med den och har rekommenderat den till en hel del av våra vänner, som liksom vi har varit missbelåtna med kaffet från de traditionella kaffekokarna.

Prova den gärna om ni vill ha riktigt gott kaffe! Hasta la vista!